27. Okt, 2018

KARŌSHI Mati Cara Jepun

Kenapa Di Japan Ramai Mati Asbab Overwork 😱

Di jepun ramai rakyatnya sangat kuat berkerja. Tetapi ramai juga yang mati muda secara mengejut. Sahingga ada istilah khas *KARØSHI* di guna bagi menjelaskan mati asbab terlebih kerja. Kliks video ini yg menerangkan sebab

 .  KARŌSHI.      😱

Di Malaysia, malah di negara negara maju, perasan tak, ramai dari golongan berkerjaya *stress* tinggi, kerap di serang sakit Jantung atau stroke berbanding kencing manis?
.
Ia adalah akibat stress terlampau. STRESS bolih trigger lemak dalam darah, mendak di dinding arteri. Akhirnya arteri tersumbat dan stroke atau serangan Jantung terjadi. Resiko ini bertambah tinggi jika anda merokok, kurang senam/berpeluh, kurang tidur, banyak makan fast food dan makan jajan atau cemilan serta obes.

Elakkan mati seperti *KARŌSHI*
.
Ia adalah di sebabkan salur darah tersumbat. Beribu ribu ringgit di perlukan untuk baiki salur darah tersumbat secara angioplasty. Di samping derita yang akan di rasai.
.
Jika kerjaya anda melibatkan stress tinggi, elok setiap tahun buat pemeriksaan kesihatan termasuk ECG. Jika ada kolesterol tinggi, ada darah tinggi, dan rasa cepat semput dan penat, segera atasi. Buat tindakkan awal sebelum bencana serangan stroke dan Jantung menyerang.
.
Di link web di bawah di terangkan cara mudah elakkan mati atau cacat mendadak akibat stroke dan serangan Jantung. Kos nya pun sangat mampu dan terbukti berkesan.
Kliks web berikut.


elak stroke & serangan jantung