19. Jan, 2019

Cara Mengelak Penyakit Diabetes

20 Cara Mengelak Penyakit Diabetes

 

Diabetes adalah penyakit kronik yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Kes yang tidak terkawal boleh menyebabkan kebutaan, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung dan lain-lain keadaan serius.

Sebelum kencing manis di diagnosis, ada masa di mana paras gula dalam darah tinggi tetapi tidak cukup tinggi untuk di diagnosis sebagai diabetes. Ini dikenali sebagai prediabetes.

Dianggarkan bahawa sehingga 70% orang dengan prediabetes terus mengembangkan diabetes jenis 2.

 

Tetapi anda tidak akan menjadi salah seorang daripada mereka!

Itulah sebabnya mengapa kami ingin berkongsi maklumat tentang amalan-amalan tabiat yang baik untuk anda - di mana ia boleh ‘reverse’ prediabetes dan memastikan anda tidak akan menghidap penyakit kencing manis yang sebenar.

 

#1 Kurangkan Pengambilan Gula dan Karbohidrat Halus Dari Diet Anda

.
Makanan yang tinggi karbohidrat dan gula akan meningkatkan kadar gula darah dan insulin, yang mungkin menyebabkan kencing manis dari masa ke semasa.

Mengelakkan makanan ini boleh membantu mengurangkan risiko anda terkena diabetes.

 

#2 Kerap Bersenam


Melakukan aktiviti fizikal secara rutin dapat meningkatkan rembesan dan kepekaan insulin. Ini dapat membantu mencegah perkembangan prediabetes menjadi diabetes.

 

#3 Jadikan Air Sebagai Minuman Mutlak Anda


Minum air putih dan bukan nya minuman (berkarbonat/bergula) lain dapat membantu mengawal kadar gula darah dan insulin, sehingga mengurangkan risiko diabetes.

 

#4 Kurangkan Berat Jika Anda Obes Atau Mempunyai Berat Badan Berlebihan


Mempunyai berat badan yang berlebihan, terutamanya di kawasan perut, meningkatkan kemungkinan menghidap penyakit kencing manis. Berkurangan berat badan boleh mengurangkan risiko diabetes.

 

#5 Berhenti Merokok


Amalan merokok sangat dikaitkan dengan risiko diabetes, terutamanya bagi ‘heavy smokers’. Meninggalkan tabiat tersebut mengurangkan risiko ini dari semasa ke semasa – seperti yang dianalisis dalam beberapa kajian.

 

#6 Amalkan Diet Rendah Karbohidrat


Amalan diet ketogenic atau diet rendah karbohidrat boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam darah dan tahap insulin di bawah kawalan, yang boleh mengelakkan terkena penyakit kencing manis.

 

#7 Elak Makan Berlebihan


Mengelakkan makan "besar" atau makan banyak boleh membantu mengurangkan tahap insulin dan paras gula dalam darah dan mengurangkan risiko diabetes.

 

#8 Elakkan Kelakuan Sedentari (Santai)


Jika anda tidak mempunyai apa-apa aktiviti fizikal dan anda dalam posisi duduk sepanjang hari, maka anda menjalani gaya hidup yang tidak aktif – yang juga dikenali sebagai gaya hidup sendetari. Pastikan badan anda melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan walaupun untuk seminit setiap 30 minit.

 

#9 Makan Diet Serat Tinggi


Mendapatkan banyak serat dalam setiap hidangan adalah bermanfaat untuk kesihatan usus dan pengurusan berat badan. Ia boleh membantu mengelakkan pancang pada tahap gula dalam darah dan tahap insulin.

 

#10 Optimumkan Tahap Vitamin D


Vitamin D adalah penting untuk kawalan paras gula dalam darah. Pengambilan makanan yang tinggi dalam vitamin D atau mengambil suplemen boleh membantu optimumkan tahap vitamin D dalam darah, yang boleh mengurangkan risiko diabetes anda.

 

#11 Kurangkan Pengambilan Makanan Diproses


Satu langkah yang jelas yang boleh diambil untuk meningkatkan kesihatan anda adalah untuk minimumkan pengambilan makanan diproses.

Mereka dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung, obesiti dan diabetes.

 

#12 Minum Kopi Atau Teh


Walaupun air putih harus menjadi minuman utama anda, beberapa penyelidikan mencadangkan bahawa pengambilan kopi atau teh dalam diet anda boleh membantu anda mengelakkan diabetes. Kopi dan teh mempunyai antioxidan yang dikenali sebagai polifenol yang boleh membantu melindungi anda daripada penyakit kencing manis.

 

#13 Mengambil Herba-Herba Semulajadi Ini


Curcumin adalah komponen dari kunyit, yang merupakan salah satu bahan utama dalam kari.

Ia mempunyai sifat anti-radang yang kuat dan telah digunakan di India selama berabad-abad sebagai sebahagian daripada ubat Ayurveda.

Penyelidikan telah menunjukkan ia sangat berkesan terhadap arthritis dan boleh membantu mengurangkan radang pada orang yang mempunyai prediabetes.

 

Berberine terdapat dalam beberapa herba dan telah digunakan dalam ubat tradisional Cina selama ribuan tahun.

Kajian telah menunjukkan bahawa ia melawan keradangan dan merendahkan kolesterol dan penanda penyakit jantung lain.

Di samping itu, beberapa kajian yang dilakukan keatas orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa berberine mempunyai sifat-sifat penurunan tahap gula dalam darah.

 

Kayu manis boleh membantu mengekang paras tinggi gula dalam darah. Sebatian dalam kayu manis boleh mengaktifkan enzim yang merangsang reseptor insulin. Rempah manis ini juga telah ditunjukkan untuk membantu menurunkan kolesterol dan trigliserida, lemak darah yang boleh menyumbang kepada risiko diabetes.

 

#14 Kurangkan Penggunaan Kereta Anda


Berjalan seberapa banyak yang anda boleh setiap hari. Anda akan sihat walaupun anda tidak kehilangan apa-apa berat badan. Terdapat suatu kajian yang dilakukan di Finland di mana dengan berjalan risiko diabetes mereka turun sebanyak 80%, walaupun mereka tidak turun berat badan.

 

#15 Menjadi Pengamal Makanan Cereal


Memilih cereal yang betul dapat membantu anda menurunkan paras gula dalam darah dengan mantap. Pengambilan gandum yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan kadar kanser payudara yang lebih rendah, diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, dan strok.

 

#16 Makan Sayuran Dengan Lebih Kerap


Usahakan agar tidak makan Daging merah setiap hari. Para saintis mengesyaki kolesterol dalam daging merah dan aditif dalam daging yang diproses adalah penyebab diabetes dan masalah kesihatan yang lain.

 

#17 Kurangkan Stress


Tekanan emosi kronik boleh meningkatkan tahap gula dalam darah. Apabila anda stress, badan anda bersedia untuk mengambil tindakan.

Tindakan Penyesuaian ini menyebabkan jantung anda berdegup lebih cepat, pernafasan anda dipercepatkan, dan perut anda tersimpul. Dan ia juga mencetuskan paras gula darah anda  naik dengan pantas.

Senaman mudah seperti yoga dan langkah pengurusan tekanan lain boleh membantu anda mengawal kadar gula dalam darah.

 

#18 Rehat Malam Yang Sempurna


Apabila anda tidur terlalu singkat – atau terlalu lama – sistem saraf anda akan bertindak berjaga-jaga. Ini seterusnya akan mengganggu hormon yang mengawal paras gula dalam darah.

Tidur berlebihan boleh menjadi kemurungan atau mengganggu jadual tidur anda.

 

#19 Rapatkan Hubungan Dengan Kawan-Kawan Baik Anda (khas untuk wanita)


Wanita yang tinggal bersendirian lebih cenderung untuk merokok dan tidak mempunyai tabiat pemakanan yang sihat atau mengambil alkohol. Dan tabiat itu boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit kencing manis dalam tempoh masa yang panjang.

 

#20 Jalani Ujian Darah


Banyak symptoms kencing manis bertindak dalam diam. Ujian darah yang mudah, dapat mendedahkan tahap paras gula. Orang yang mempunyai prediabetes - paras gula darah yang sedikit tinggi, antara 100 dan 125 mg/dl – sering dilanda kes kencing manis yang teruk dalam tempoh 10 tahun.

Mengetahui paras gula dalam darah membolihkan anda membuat tindakkan yang perlu untuk menstabilkan bacaan gula dalam darah - contohnya dengan diet mudah dan lakukan senaman senaman berjalan kaki atau naik turun tangga. 

 

****************

Anda Ada masaalah diabetes

dan hendak Turunkan bacaan gula dalam darah secara natural ?

 

Kliks Di Sini