KAKI SIHAT

16. Okt, 2018

Pada satu hari, Pak Amir pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Amir tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Jin Tasik kepada Pak Amir.

Jin Tasik: "Kenapa dengan kau?"

Pak Amir: "Kapak aku terjatuh ke dalam tasik."

Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.

Jin Tasik: "Inikah kapak kamu?"

Pak Amir: "Tidak."

Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.

Jin Tasik: "Inikah kapak kamu?"

Pak Amir: "Tidak."

Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak berlian.

Jin Tasik: "Inikah kapak kamu?"

Pak Amir: "Tidak, kapak aku buruk sahaja."

Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.

Jin Tasik: "Inikah kapak kamu?"

Pak Amir: "Ya, itulah kapak aku."

Jin Tasik suka sikap Pak Amir yang jujur itu lalu memberikan keempat-empat kapak itu kepadanya.

Pada hari yg lain pula. Pak Amir mencari kayu api di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh ke dalam tasik. Pak Amir susah hati. Maka datanglah Jin Tasik kepada Pak Amir..

Jin Tasik: "Kenapa kau bersedih?"

Pak Amir: "Isteriku jatuh ke dalam tasik."

Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama Nora Danish.

Jin Tasik: "Inikah isteri kau?"

Sambil menangis Pak Amir menjawab... "Ya.."

Jin Tasik pun marah,

"Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi lupa daratan & penipu?"

Sambil menahan pilu Pak Amir menjawab,

"Aku bukan lupa daratan atau penipu...
Kalau aku kata 'tidak' pada Nora Danish... kau akan bawakan pula Erra Fazira... kalau aku katakan 'tidak', kau akan bawakan pula Emma Maembong... kalau aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku... Dan bila aku kata 'ya', kau akan berikan mereka berempat padaku... Aku yang dah tua lg kencing manis ni tak mampu nak tanggung semua..."

Moral of the story...

*jagalah kesihatan... jgn sampai kena kencing manis.... rugi wooo!*.

Yang dah ada kencing manis atau gula tinggi, atau kolesterol tinggi mai berubat di sini. Anda kembali sihat, cergas dan *gagah*  InsyaAllah
Kliks πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡

www.jusse7en.com

www.jusse7en.com

 

πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€
πŸ˜‚!😝!πŸ˜…

1. Okt, 2018

Sebahagian dari kita mempunyai kepala botak dan mata ber Eyebag. Adakah ini ada kaitan dengan kualiti kesihatan?

.

Apabila usia meningkat, terdapat banyak perkara baru samaada kita sedar atau tidak, muncul di tubuh kita. Di antaranya ialah timbulnya "bag' di sekitar mata (eye bag) dan juga kebotakan rambut.

 

Mengikut sebuah kajian yang di bentangkan di dalam Seminar Tahunan American Heart Association, di jelaskan bahawa fenomena  "eyebag" yang wujud di sekeling mata adalah hasil dari endapan lemak di sekitar mata. Juga di laporkan eyebag dan kebotakan kepala menunjukkan petanda orang tersebut berisiko tinggi untuk  terkena serangan jantung. Tanda-tanda ini sebenarnya lebih menunjukkan usia biologi atau penuaan sebenar, berbanding umur seseorang itu.

 

Di Seminar tersebut, Para Penyelidik dari Denmark (1) menyatakan orang yang memiliki tanda-tanda penuaan ini ( endapan lemak di sekitar mata dan kebotakan) adalah berisiko 57 peratus lebih tinggi akan terkena serangan jantung. Orang-orang ini juga bila di diagnos, menunjukkan 39 peratus lebih tinggi ada mengidap penyakit cardiovascular jantung. Hubungan kebotakan ataupun keguguran rambut ini dengan potensi masaalah jantung hanya sesuai untuk lelaki. Bagi wanita, risiko serangan stroke atau serangan jantung bertambah tinggi bila sudah monopouse. 

 

Tybjaerg-Hansen dan rakan-rakannya mencapai kesimpulan ini setelah memantau kualiti kesihatan dari 10,885 orang berusia 40 tahun ke atas, selama 35 tahun. Hampir separuh di antaranya adalah wanita. Selama waktu tersebut itu, sebanyak 3,401 orang mengidap penyakit jantung dan 1,708 orang mengalami serangan jantung. 

 

Dalam kajian tersebut, para peserta telah diamati tanda-tanda penuaan sejak dari awal kajian, iaitu ada nya endapan lemak berwarna kuning di sekitar kelopak mata bagian bawah atau atas, susut nya garis rambut di dahi, kebotakan di ubun-ubun dan kerutan pada cuping telinga, serta jantina nya.

 

Penemuan menunjukkan bahawa adanya endapan lemak kuning di sekitar mata adalah petanda UTAMA yang di temukan dari mereka yang menghidap penyakit jantung dan serangan jantung. Timbunan lemak yang disebut dengan xanthelasmata ini sebenarnya sarat dengan lemak/kolesterol. Risiko serangan jantung akan meningkat seiring bertambahnya tanda-tanda tersebut.

 

(1) Profesor Anne Tybjaerg-Hansen dari Copenhagen University Denmark dalam Telegraph, Rabu (7/11/2012).

 

TIPS

Untuk mengatasi masaalah kolesterol tinggi, darah tinggi dan kencing manis dan kurangkan resiko serangan stroke dan serangan jantung secara semulajadi sila tekan SAYA NAK SIHAT

29. Sep, 2018

29 September 2018.

Jantung adalah kehidupan.
Bila Jantung berhenti berdenyut,

berhentilah kehidupan di dunia


Jadi kasihani jantung anda,

yang tidak pernah rehat sedetik pun.
.
Kesihatan Jantung bergantung kepada kualiti salur darah. Pastikan salur darah tidak tersumbat separa atau sepenuhnya, supaya kehidupan anda tidak terganggu. 
.
Tekan link INI untuk kesihatan jantung dan salur darah anda


JANTUNG KU SIHAT

28. Sep, 2018

JANGANLAH ROSAK BUAH PINGGANG

Setiap hari Ahad, Selasa dan Khamis, saya wajib hadir di Hospital Pakar Metro, menambat diri selama 4 jam dikerusi diailisis ditemani misi yang mengulang pertanyaan sekali sekala "Pak Cik ok ka?" Satu pertanyaan routine utk kepastian pesakit dailisis seperti saya tiada masalah. Tusukan dua jarum sebesar dawai pagar yang melekat dilengan menelan semua nikmat hidup, aliran darah serta denyutan pedih sudah menjadi mainan demi kelangsungan hidup, tetapi itulah satu satunya jalan yg ada. Ketika orang lain berebut meninggalkan rumah untuk ke tempat kerja, saya dan isteri memandu ke hospital. Rasa takut sudah lama d ihumban jauh demi kelangsungan hidup saya yang ibarat berulang membeli kehidupan sehari dengan nilai tinggi RM 200. Jika tidak dibuat dialisis, insyaallah dalam seminggu berpindahlah jasad ini ke alam kubur.

Itulah routine hidup saya dan isteri serta anak, 3 kali seminggu. Yang sakit seorang, yang terseret, anak isteri kerana menghantar dan menjemput. Seluruh jadual hidup keluarga telah berubah.

Ambillah pengajaran, kawal pengambilan gula untuk mengelak kencing manis yang merosakkan buah pinggang. Kawal tekanan darah yang juga menjadi punca kerosakan buah pinggang. Ambil insulin jika anda telah terkena diabetes untuk mengelak kerosakan buah pinggang kerana menelan ubat yang lama akan membeban dan merosakkan buah pinggang. Kos rawatan yang amat tinggi (setahun rm32000) jika anda tidak dibayai kerajaan, perkeso atau insuran hayat.

Pada pembaca saya, ingatlah kami pesakit kegagalan buah pinggang membeli hidup dengan harga yang mahal; sehari RM200 dan ditambat d ikerusi selama 4 jam tanpa berubah. Anda menikmati hidup percuma, tidak berbayar, tidak ditambat dikerusi, bangun pagi, lihat sinar mentari, berfikir untuk makan apa, buat apa yg di suka. Kami bangun pagi makan kena pilih, banyak yang tidak boleh, air sekadar sebotol mineral kecil untuk sehari, esok ke hospital lagi menadah lengan kepada misi. Manfaatkanlah waktu sihat dengan ibadat,j angan lupa, suatu hari mungkin anda juga akan mengisi kerusi diaisis ini jika makan  menurut hati. Kepada rakan dialisis, buat apa menyambung hidup jika hanya utk makan dan rehat sahaja ,gunakanlah sehari yang dibeli dengan harga yg mahal itu dengan ibadat untuk kembali kepada Allah.

Maafkan saya, kali ini menulis cerita diri. Bukan minta simpati tetapi saya mengharap bait-bait kata saya ini menjadi satu peringatan kerana firman Allah 'berilah peringatan, sesungguhnya peringatan itu berguna'. Yang telah ada diabetes, high blood pressure, patuhilah nasihat doktor. Sesungguhnya penyakit ini akan menyusahkan diri dan menyusahkan anak isteri/suami, menjadi ujian yang berat kepada mereka dan saya melihat banyak anak yang gagal mengharunginya,amembiar ayah ibu dihantar oleh pemandu teksi atau grab ke hospital,atidak ditemani semasa dialisis dan....


ABD GHANI HARON

(artikel ini di ambil dari tulisan Abd Ghani Haron yang ditulis di FB. Saya adalah rakan maya nya dan telah memberitahu beliau untuk share tulisannya)

***********************************************************************

TIPS:  😀

Masaalah kolesterol tinggi, darah tinggi dan kencing manis, serta untuk rendahkan resiko serangan stroke dan serangan jantung bolih di atasi secara semulajadi. Cara nya ada di sini  KEMBALI SIHAT